Participatie

Omwonenden en geïnteresseerden kunnen op verschillende manieren participeren. Ze kunnen bijvoorbeeld hun eigen stroom opwekken in het zonnepark. Door energiecoöperatie DuurSaam Etten-Leur wordt een financieel aantrekkelijk aanbod ontwikkeld voor alle inwoners en bedrijven in Etten-Leur. Ook stelt de projectontwikkelaar jaarlijks €3.000 beschikbaar voor een nieuw lokaal duurzaamheidsinitiatief. De crowdfunding via Stichting Greencrowd is inmiddels succesvol afgerond. 

Vrijopnaam.jpg
logo klein.png

Paneelopnaam via energieleverancier Vrijopnaam

Etten-Leur kent ruim 18.000 huishoudens. Via het bedrijfsmodel van energieleverancier Vrijopnaam kunnen al deze huishouden en ieder bedrijf in Etten-Leur profiteren van de opgewekte zonnestroom in het zonnepark. Een Paneelopnaam, een zonnepaneel in het zonnepark, is namelijk niet gebonden aan de geografische en organisatorische grenzen van de 'postcoderoos' (Regeling Verlaagd Tarief) of de capaciteit van de aansluiting. Deze participatie-structuur is opgezet in samenwerking met lokale energiecoöperatie DuurSaam Etten-Leur.


De participerende burger ontvangt stroom via zijn huidige aansluiting op het elektriciteitsnet, de opgewekte zonnestroom wordt administratief verrekend op de energierekening. Zo werkt het:

  1. Je wekt je eigen zonnestroom op ‘op afstand’ met een paneel in het zonnepark A58. Zo’n paneel heet een ‘Paneelopnaam’. Je kunt zelfs al starten zonder investering. Elke nieuwe klant ontvangt namelijk de eerste 2 Panelenopnaam gratis, goed voor jaarlijks 500 kWh zonnestroom. Vervolgens bepaal je zelf óf en zo ja hoeveel extra panelen je wilt aanschaffen. De stroom die je met jouw panelen opwekt, brengt Vrijopnaam in mindering op je energierekening;

  2. Alle panelen in het zonnepark worden eerst exclusief aangeboden aan de burgers en bedrijven binnen de gemeente Etten-Leur;

  3. Je kunt altijd zien hoeveel stroom je opwekt en verbruikt. Via de Vrijopnaam-app zie je hoeveel stroom je panelen opwekken en wat je stroomverbruik is.


Enthousiaste huishoudens ontvangen 2x een Paneelopnaam gratis uit het zonnepark A58! Meld je aan.

Crowdfunding

Via het platform van Stichting Greencrowd konden spaarders en kleine investeerders uit de gemeente Etten-Leur in het zonnepark A58 investeren. De crowdfunding is inmiddels succesvol afgerond. Dankzij investeringen van inwoners uit de gemeente Etten-Leur is het doelbedrag van €75.000,- behaald.