FAQ

FAQ over Vrijopnaam en Paneelopnaam

Hoeveel Panelenopnaam kan ik maximaal aanschaffen?

Maximaal 10 per adres. Dit komt overeen met een stroomverbruik van zo’n 2.500 kWh per jaar. Je mag overigens niet meer zelf opwekken dan je eigen stroomverbruik.

 

Omdat wij graag iedereen in Etten-Leur enthousiast willen maken zelf zonnestroom op te wekken én een financieel voordeel willen bieden, hebben we gekozen een maximum van 10 per adres in te stellen. Voor leden van DuurSaam Etten-Leur zijn de eerste 2 Panelenopnaam gratis.

Kan ik de panelen op naam meenemen als ik verhuis?
Klopt! Mocht je gaan verhuizen, verhuizen de Panelenopnaam eenvoudig mee. Zonder extra kosten. 

Kan ik elk moment uitstappen, zo ja krijg ik het restant van de afschrijving terug?
Ja. Je kan altijd je Panelenopnaam terug verkopen aan Vrijopnaam. Je krijg de restwaarde van je investering in een Paneelopnaam teruggestort. We schrijven je investering per heel jaar af over de looptijd van 9 jaar. En rekenen eenmalig € 15,- administratiekosten per Paneelopnaam.

Kan ik naar een andere leverancier overstappen?
Ja, je kunt maandelijks en boetevrij je contract met Vrijopnaam opzeggen. 

Je dient wel klant van Vrijopnaam te zijn om Panelenopnaam aan te kunnen schaffen. Indien je je energiecontract opzegt, krijg je de restwaarde van je investering in een Paneelopnaam teruggestort. We schrijven je investering per heel jaar af over de looptijd van 9 jaar. En rekenen eenmalig € 15,- administratiekosten per Paneelopnaam.

Ik heb een meerjarig energiecontract. Vergoed de leverancier “Vrijopnaam” of een andere partij de boete omdat ik voortijdig het afgesloten contract beëindig?
Heb je een langlopend contract afgesloten, dan kan het zijn dat er overstapkosten (een boete) in rekening worden gebracht. Wij nemen die boete tot 100 euro (maximaal 50 euro per product, stroom en eventueel gas) van je over.


Dat gaat als volgt: nadat je bent overgestapt, vragen wij je om een scan of foto te maken van de eindafrekening van je huidige leverancier waarop het boetebedrag staat vermeld. Die scan of foto stuur je via e-mail naar ons door en bij de eerste jaarafrekening brengen we de overstapkosten (boete) in mindering op je rekening. Wil je weten wat je resterende contractduur of de hoogte van de boete is? Neem hiervoor contact op met je huidige leverancier.


Kan ik indien bovenstaande boete niet wordt vergoed misschien beter wachten op een volgend te realiseren project (Bijvoorbeeld de voormalige vuilstortplaats)? Zo ja gaan hiervoor dezelfde voorwaarden gelden als voor Zonnepark A58?
Of je ondanks een overstapboete toch beter al mee kan doen, hangt in sterke mate af van je huidige tarieven van je energiecontract. Je overstapboete wordt vergoed tot maximaal 100 euro en leden van DuurSaam Etten-Leur ontvangen nu tijdelijk 2x een Paneelopnaam gratis t.w.v. 198 euro. Ieder huishouden zal zijn eigen rekensom dienen te maken. De participatiemogelijkheden voor het zonnepark op de voormalige stortplaats zijn ons niet bekend. Dit is geen project van energieleverancier Vrijopnaam. 


Welk verbruikstarief gaat de leverancier hanteren voor het verbruik wat buiten de opbrengst van mijn panelen op naam valt?
Afhankelijk van je keuze voor enkel- of dubbeltarief betaal je de reguliere tarieven per kWh. De tarieven kunnen je vinden op onze website op deze pagina: https://www.vrijopnaam.nl/tarieven-stroom-en-gas.

  

Wanneer (datum) is het project gerealiseerd?
We verwachten eind 2020 het project te realiseren.

Mooi rendement, ruim 13%. Is dit rendement hoger dan panelen op 'eigen dak'?
Zo lucratief als zonnestroom van eigen dak is een Paneelopnaam niet. Dat komt doordat de stroom van eigen dak fiscaal nog meer wordt gesubsidieerd. Je hoeft over deze productie geen belastingen te betalen. 'Salderen achter de meter' heet dat. Bij Vrijopnaam gaat het anders. Je saldeert ‘vóór de meter'. Van je energierekening wordt inkoopprijs vermeerderd met de BTW hierover afgetrokken. Maar de overige wettelijke heffingen - energiebelasting, ODE en BTW hierover -  dien je nog steeds te betalen.

Wellicht niet logisch maar wel de huidige wet- en regelgeving. Gelukkig blijft (1) een mooi rendement over, (2) hoef je minder in één keer te investeren, (3) verhuizen de panelen altijd met je mee en (4) heb jij geen omkijken naar onderhoud en reparatie.

Zijn er nog fiscale regels van toepassing?
Nee. Er zijn geen fiscale regels van toepassing op de aanschaf van een Paneelopnaam. Je betaalt BTW over je aanschaf en deze kan je als particulier niet terugvorderen.
 

Waarom is gekozen voor een periode van 9 jaar, een zonnepaneel gaat toch veel langer mee?

Klopt. Een zonnepaneel gaat zo’n 25 jaar mee. En de overeenkomst met Rijkswaterstaat voor de exploitatie van zonnepark A58 geldt voor minimaal 16 jaar.

 

Wij hebben gekozen voor een periode van 9 jaar om een investering in zonne-energie zo laagdrempelig mogelijk te maken: 99 euro per Paneelopnaam. Vervolgens bepaal je zelf hoeveel en in welk tempo je je eigen zonne-energie opwekt. Vrijopnaam verzorgt het onderhoud en garandeert een opbrengst van 250 kWh per jaar per Paneelopnaam. Geen gedoe en zorgeloos voor jou. En mocht je gaan verhuizen, verhuizen de panelen eenvoudig mee.

 

Wat gebeurt er na 9 jaar met mijn Paneelopnaam?

Na 9 jaar kan je je termijn verlengen. Je behoudt zo je financieel voordeel, weet waar je energie vandaan komt en blijft ongevoelig voor prijsschommelingen.

 

Moet ik 9 jaar klant blijven bij Vrijopnaam?

Nee, je kunt maandelijks en boetevrij je contract met Vrijopnaam opzeggen. Indien je je contract opzegt, krijg je de restwaarde van je investering in een Paneelopnaam teruggestort. We schrijven je investering per heel jaar af over de looptijd van 9 jaar. En rekenen eenmalig € 15,- administratiekosten per Paneelopnaam.

 

Hoeveel stroom wek ik op met één Paneelopnaam?

De hoeveelheid zonne-energie die je Paneelopnaam oplevert hangt af van de zon. Hoe meer de zon schijnt, hoe hoger je stroomopbrengst. Met één Paneelopnaam wek je gemiddeld 260 kWh per jaar op. We garanderen een minimale opbrengst van 250 kWh per jaar per Paneelopnaam. Hoe meer de zon schijnt, hoe meer je verdient. Er is geen maximum!

 

Hoe zie ik hoeveel stroom mijn Paneelopnaam opwekt?

Met de gratis Vrijopnaam-app kun je op elk moment van de dag live zien hoeveel zonne-energie jouw Paneelopnaam op dat moment opwekt en hoeveel kWh je al hebt opgebouwd.

 

Daarnaast tonen we op de jaarnota duidelijk hoeveel jouw Panelenopnaam hebben opgewekt en hoeveel kosten je daarmee hebt uitgespaard. We garanderen een minimale opbrengst van 250 kWh per jaar per Paneelopnaam.

 

Hoeveel Panelenopnaam heb ik nodig voor mijn totale energieverbruik?

Dit is afhankelijk van je verbruik. Het gemiddelde energieverbruik van een huishouden is 3500 kWh. Dit betekent dat je ongeveer 14 Panelenopnaam nodig hebt om dit af te dekken. In de online calculator op de website reken je eenvoudig uit hoeveel Panelenopnaam jij nodig hebt om je energie zelf op te wekken.

 

Betaal ik nog extra onderhouds- of verzekeringskosten voor een Paneelopnaam?

Nee. Wij verzorgen het onderhoud, reparatie en de verzekering van je Paneelopnaam. Geen gedoe en zorgeloos voor jou.

 

Hoe werkt de Vrijopnaam-app?

Met de gratis Vrijopnaam-app kun je op elk moment van de dag live zien hoeveel stroom jouw Panelenopnaam opwekken en hoeveel kWh je al hebt opgebouwd. Dit laatste kan per dag, per week, per maand of per jaar. Deze opbrengsten geven we weer ten opzichte van je stroom (en eventueel gas)verbruik. Zo kun je goed zien hoe duurzaam je bezig bent. 

De Vrijopnaam-app is beschikbaar als webapp. Als klant ontvang je een gebruikersnaam om in te loggen en stel je zelf je wachtwoord in. De app is beschikbaar voor desktop, laptop en mobiel. Je hoeft de app niet te installeren vanuit de Google Play- of de App Store. Nog geen klant? Bekijk dan hier de demoversie.

 

FAQ over Greencrowd en crowdfunding

Wie kan zich aanmelden bij Greencrowd?
In principe kan iedereen van 18 jaar en ouder investeren via het platform van Greencrowd. Inloggen kan via de hoofdpagina waarbij de gebruiker verplicht is bepaalde gegevens te verstrekken.

Wat kost het?
Kosten projecteigenaar

Wanneer een project op Greencrowd wordt geplaatst en uitkering van de bedragen jaarlijks plaatsvindt, kost dit de projecteigenaar 3% van het te financieren bedrag, met een minimum van 1.250 euro (nadat het project succesvol is gecrowdfund). Mocht de projecteigenaar kiezen voor uitkering op kwartaalbasis, dan kost dit de projecteigenaar 4% van het te financieren bedrag. Voor het voeren van de administratie, het incasseren en uitbetalen van de rentes en de aflossingen, het informeren van de financiers en dergelijke, vragen we aan de projecteigenaar 2 euro per investering per tranche per jaar. De kosten voor plaatsing van het project op de website bedragen eenmalig 100 euro en komen ook voor rekening van de projecteigenaren.

Kosten crowdfunders

Deelnemen als crowdfunder aan een project is geheel kosteloos. Zelfs de transactiekosten die komen kijken bij het voldoen van een investering, verhalen wij niet op de crowdfunders.

Wordt het project volledig gefinancierd via Greencrowd?
Een project wordt meestal maar ten dele gefinancierd via Greencrowd. Greencrowd hanteert een streng selectiebeleid voor toe te laten projecten, teneinde de zekerheden voor crowdfunders te maximaliseren.

Hoe lang staat mijn geld vast?
Per project worden er verschillende tranches aangeboden. Wanneer je ervoor kiest om in een bepaalde tranche te financieren, dan is de daaraan gerelateerde periode, de periode dat je geld vaststaat. Je kunt niet tussentijds switchen tussen tranches of tussentijds je geld terugvragen.

Kan ik voortijdig mijn geld terugkrijgen?
Je kunt je geld alleen voortijdig terugkrijgen wanneer een project uiteindelijk niet gefinancierd wordt via Greencrowd.

Wat gebeurt er met het gefinancierde geld?
Met het gefinancierde geld zal de maatschappelijke organisatie, zoals overeengekomen, het project uitvoeren.​

Kan ik geld verliezen op Greencrowd?
Ja. In de kern gaat het om leningen aan maatschappelijke organisaties. Ook hier zijn risico’s aan verbonden. Greencrowd maakt deze risico’s eerst inzichtelijk. Voordat een project wordt toegelaten, eist Greencrowd dat werk wordt gemaakt van garanties.Dit kan middels een garantiefonds, een onderpand of met een verzekering. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat een financier risico loopt. De financier moet zich hier van bewust zijn. Het informatiememorandum bevat een risicoparagraaf waarin risico’s worden benoemd.

Wat gebeurt er als de financieringsbehoefte is behaald?
De gehele bijeengebrachte financiering zal worden gestort op de rekening van de maatschappelijke organisatie. Hiermee kan deze starten met zijn project en dit binnen de gestelde termijn realiseren.